Set med Max øjne

I 1953 er Anna og Otto på besøg hos Ellen og Max i Nakskov. Det har været en lang rejse for dem og her belønnes vi med et gruppefoto.

Anna og Otto skal se hvad der kan dyrkes i en have i Nakskov.

Og haven bliver beset…

…og Otto forklarer Anna et eller andet.

Under dette besøg fik Otto sig en tur på motorcykel med sidevogn. Mon Anna afslog at se Lolland fra sådan et køretøj – eller meldte hun frivilligt fra fordi der kun var plads til 3 på den? Her lader det til at Ellen er i sidevognen, så Otto har siddet på bagsædet. Mon han vendte kasketten om under køreturen?

Max og Ellen er her med til dyrskue, sandsynligvis i Thisted og det er i sommeren 1953. Otto står og peger på den lille bunke halm, som Ellen sidder på til højre for ham.

Otto har fået tændt piben og ser sig omkring.

Og her kan vi se at de er inde for at se dyreskuets faglige udstillinger.

Manden med bowler er Alfred og bag ham ses Otto med cap.

Max har her taget et billede af huset, hvor vi tydeligt ser dammen, et dejligt billede der meget fint illustrerer egnen hvor Anna og Otto levede hele deres tid sammen.

Her ser vi Max bil, og det er hans kone Ellen, der står ved “den pæne dør”.

Her er Anna kommet frem i døren til bryggerset.

Max Wollesen har taget mange dagligdagsbilleder med Otto og Anna og det udendørsliv der var i husmandsstedet. Desværre, her som altid, er der ikke mange billeder om livet indendørs og Anna i arbejde, men vi er Max meget taknemmelige for alle de dejlige billeder.

Otto havde grise, køer, kalve, heste, høns, dværghøns, 10-12 ænder og 3 gæs. Gæssene og ænderne blev slagtet ved juletid, nogle blev solgt, andre beholdt de selv og brystet blev saltet og resten af skroget stegt og spist.

Otto var en dygtig, meget nøjsom og meget arbejdsom landmand. Om det var fordi han var gammeldags eller om det var af sparsommelighed eller nødvendighed, så drev han og vedblev at drive husmandsstedet meget gammeldags. For at tage et eksempel så stod hans kvæg altid enkeltvis tøjret, der blev aldrig lavet en indhegning til dem. Derved var det muligvis nemmere for Otto at trække køerne ned til den lille dam for at drikke, ellers skulle han vel have lavet en eller anden drikkeanordning til køerne i en indhegning.

Her er man samlet i gården med kreaturerne. Mon de skal trækkes ned og have vand i dammen?

Eller skal de ud på græs?

Pløkken, eller hvad den hedder, får lige et sidste slag med træskoene. Otto kan jo ikke have at køerne løber bort.

Her har Otto trukket 3 køer ned for at drikke vand i dammen. Bag ham ses det høstede korn sat i stakke og allerbagerst til højre selve husmandsstedet.

Ved dammen.

Uhhh, hvor ville man gerne høre hvad der bliver sagt mellem Otto og drengen her i gården med de tre kreaturerer.

Et dejligt billede.

På vej hjem fra en forfriskende slurk i dammen.

Nu er man næsten hjemme efter vandingen af kreaturerne.

De skal lige snakkes med og klappes.

Og nu skal de indenfor i stalden.

Gad vide hvad snakken går ud på her.

Et absolut dejligt billede herover. Vi ser Otto malke en ko. Hans kasket er der slidt et stort hul i. Mon det var hans malkekasket og mon den var blevet slidt sådan ved at han holdt hovedet mod koen side, mens han malkede. Koens hud kunne sagtens slide som sandpapir. Problemet var måske ikke så stort, for kasketten kunne jo drejes mange gange på hovedet indtil der ikke var mere kasket tilbage.

Lidt vand til hesten er godt. Det ser ud som om det har været en varm sommerdag.

Her er Per ikke så stor og Otto holder ham. Hesten har sikkert været nede og få vand.

Op eller ned af hesten, det er ikke til at sige.

På vej ned til dammen for at hesten kan få noget at drikke.

Otto er parat til at begynde.

Det ud som om Otto radrenser mellem roer.

Otto radrenser, mens Per sidder på den mørke hest som denne gang trækker “radrenseren” (hvad hedder det redskab?).

Her er Per og Otto i gården ved huset i Grurup.

Her er humøret højt over hele linien. Hvad mon de morer sig over?

Ellen og Anna, et godt fortællende billede af Anna.

Nu skal der spændes for, ser det ud til – eller måske er det fra?

Et dejligt billede. Otto lader til at være godt tilfreds. De andre i billedet koncentrer sig om hunden.

Nu kommer Otto ud med en pakket spånkurv. Gad vide om der skal køres en lille tur med hestevogn, og der er kaffe  og “noget til” i kurven.

Her er Otto alene sammen med sine to heste.

Det tager tid at spænde for og herligt må det have været for drengen at opleve dette “landmandsliv” i overskueligt format.

Så er der ved at være spændt for.

Anna snakker med hesten, mens Otto smiler til fotografen

Er det et æble hesten bliver fodret med, som en lille godbid?

Sådan! Nu er man parat til at sætte hesten på græs, mon ikke?

Nu skal Otto vise, hvordan man høster med le.

Men først skal leen hvæsses eller slibes, hvad man nu vil kalde det.

Så skal den svinges, så det synger i aksene og de falder for den skarpe æg. (Vi bliver helt poetiske her…).

Er Per nu sat på arbejde til at rive det slåede sammen? Otto holder godt øje med ham.

Mon det var det græs eller korn, der var brug for den dag?

Per får sig en køretur af Otto.

Hvad mon Otto hamrer på? Transportspanden ser da ellers ud som til at have buler nok!

Transportspanden skal rengøres ordentligt -eller er det noget helt andet Otto beskæftiger sig med?

Ups, Anna! Hvor er det synd du holder skålen op foran ansigtet i det øjeblik Max trykker på udløseren. Vi ville gerne have set dit ansigt.

Annas nevø er på besøg og hans datter og Per er oppe på hestene. Læg mærke hvor sirligt Otto altid har styr på rebene han bruger til at tøjre og styre med.

Her ser vi at Per er “kenderen”, den hestevante 😉

Der bliver gået en lille tur. Vi ser at vejen ikke er asfalteret – gad vide, hvornår den blev det?

Der skal tages fotos og det ser ikke ud til at passe Per og det bemærker Otto…

…og prøver at drille knægte lidt for at løfte humøret.

Gruppebillede, der også giver os et fint fotografi af stuehuset som det så ud dengang – mon ikke det er 1953?

Max har flyttet camera med stativ så de alle kan blive lidt større i billedet. Han var generelt meget seriøs med at gøre motivet godt og lave interessante billeder. Som sagt før, så har vi meget at takke Max for.

Det er taget en varm dag, for Otto har lettet på den hvide lærredshat. De andre personer er Anna, Ellen, gift med Max og forrest deres søn Per som leger med en hund. Otto virker som han er i storartet humør.

Max var god til at sørge for at få taget gruppebilleder, her er et dejligt et af slagsen – alle er blevet betydeligt ældre end da det foregående blev taget.

Ovenfor er en perle af et billede, som vi må sende mange tak til Max for. Han sidder i midten og til venstre for ham sidder hans kone Ellen og sønnen Per. Til højre sidder Anna og Otto.

Dette er et unikum af et billede, for de sidder alle på ottomanen i stuen og der har vi ellers ikke billeder fra! Vi kan se at der hænger en fluefanger-kugle ned fra loftet og hvilke billeder de har på væggen, samt ottomanens bagstykke, hvis motiv ser ud til at være en middelalderby. Ud fra hvor mange børnebørn, der hænger billeder, af kan vi nogenlunde regne ud at fotografiet er fra omkring 1960. Tak Max for dette billede – et typisk dagligdagsbillede. Den slags blev der ikke taget mange af.

I Boddum.

Knud er den eneste, som er parat til at der bliver taget et fotografi.

Billede fra Boddum omkring 1956. Max, Ellen og Per er på besøg og har sikkert kørt Anna og Otto fra Grurup over til en visit i Boddum. Max og Ellen boede i Nakskov og kom næsten hvert år på besøg i Thy. De besøgte altid Anna og Otto. Otto havde lært Max at kende før han blev gift med Anna.

Billedet viser Hjalmar, Inge, Elly, Anna, Knud, Max, Ellen, Per og Otto.

Det øverste fotografi af barnebarnet Inge og Anna var man vældig glad for dengang og mente at det var et godt billede. Derfor skulle der nogle år senere forsøges at opnå samme resultat med barnebarnet Christian; men han kunne ikke sidde stille! Hvad mon hun holdt i hånden til at fange hans opmærksomhed?

På tidspunktet sikkert sommeren 1959 hvor disse fotografier er taget har Anna og Otto 3 børnebørn: Knud, Inge og Christian. På det til venstre er de fotograferet med svigersønnen, Hjalmar og deres ældste barnebarn, Knud. På det til højre har Max nok kørt dem til Boddum og taget interiørbilleder med persongrupper. Det er hans kone Ellen og deres søn Per, som er henholdsvis nummer to og tre i billedet. Ellers er det fra venstre: Anna, Inge, Elly, Christian, Hjalmar, Knud og Otto.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply